Vägg- och golvplattor är i dag närvarande i nästan varje nybyggt hus. Kakel och klinker har ersatt de tidigare vägg och golv beklädnader i våra hem i allt större grad med tiden, detta på grund av sin hållbarhet, ekonomiska livslängd, sin funktionalitet och inte minst sitt utseende.
Förutom att du sätter egen prägel på ditt hem, så tillför du en egen stil och design. Den största fördelen av att välja kakel och klinker före andra byggmaterial är att du får en tryggare miljö utan att tänka på det.
Kakel och klinker har längre livstid genom att de nöts eller slits inte, de är brand- och fuktresistenta, tål solljus, kemikalier, fläckar. Dessutom kan du välja andra funktioner såsom halkskydd eller frostbeständighet på dina klinker.
För att göra rätt val för ditt hem är det viktigt att lära sig eller fråga om skillnader, fördelar och nackdelar med olika typer av plattor.
Olika typer av plattor
Från rustika till moderna, så finns det plattor i många versioner, former och format. De är indelade i kategorier och det kan underlätta sökandet.
Klinker
Klinker är en av de äldsta och mest kända typ av kakel. Keramiska plattor har en lerbotten med grädde på den övre ytan och de görs på många olika sätt.
Monocottura – typ av kakel som bränns endast en gång, inklusive ett skikt av glasyr. Terrakotta plattor är ofta av denna typ, och de är i allmänhet inte starka och tåliga som andra typer. Generellt sett, är det denna typ av plattor som används på väggar (kakel) eller vissa utrymmen som inte kräver stark press.
Bicottura – klinker som bränns två gånger – en gång under skapandet av karossplåten och en andra gång efter applicering av glasyr. Bicottura är mycket starkare än den tidigare nämnda typen, men kan användas på golv, väggar och arbetsytor. Vissa är tillgängliga i matta versioner, medan det finns de glaserade, och det finns en uppsjö av olika storlek och form.
Handgjort kakel
Handgjort kakel är handgjorda plattor där man trycker lera i en form. Dessa plattor tenderar att ha variationer i sina konstruktioner, såväl som färgskiftningar på glasyren. De används ofta på vägg men det finns även versioner avsedda för golvbeklädnad. De benämns oftast som Marrakesh kakel och klinker.
Granitkeramik
Folk förväxlar ofta granitkeramik med klinker eftersom båda är gjorda av lera. Granitkeramik är mycket hårdare, starkare och mer hållbar platta jämfört med klinker. Granitkeramik görs av finmald dammlera som komprimeras i en form under mycket högt presstryck och därefter bränns den vid extremt hög temperatur. Granitkeramik tål därför kraftigt slitage och är lätt att rengöra på grund av sin låga vattenabsorption. Granitkeramik tillverkas glaserad och oglaserad.
Oglaserad granitkeramik
Oglaserad granitkeramik är den mest förekommande. Den har inte en glasyr, utan samma materiell löper igenom plattan och kan också poleras upp. Den kan se ut som natursten, relief. Granitkeramik är laserskuren vilket också kallas rektifierad platta och innebär att fogarna kan bli så smala som 0,1 mm.
Glaserad granitkeramik
Glaserad granitkeramik är mycket mindre frekvent på grund av sämre tålighet än den oglaserade. Då plattan ger mycket mer liv så är den väldigt intressant utseendemässigt. Den glaserade ytan kan se ut som metallic det vill säga påminner mycket om järnfärgen i syfte att uppnå en industriell layout. Glaserad granitkeramik är idealisk för duschutrymmen och områden runt vattenbrunnar där de används i 10×10 och 15×15 format för att göra duschfall mot brunnen.
Polerad granitkeramik
Polerad granitkeramik är den mest sällsynta av dessa kategorier och representerar granitkeramik med hög glans. Deras konstruktion kommer aldrig avklinga eller blekna, så att de är lämpliga att använda i både inom- och utomhusmiljöer likaså i offentliga miljöer. En väldigt populär polerad granitkeramik är Carrara marmor.
Glasmosaik
Glasmosaik används mycket som en dekorativ yta. De är idealiska för badrum som fondvägg, mönster, ränder eller alla väggar. Ska man använda glasmosaik på golv, så ska man använda det vi kallar antislip eller halkfri mosaik.
Välj rätt kakel och klinker till ditt hem
När du väljer kakel och klinker till ditt nya badrum, utgå först från storleken på badrummet. I små badrum lämpar sig bäst mindre och ljusa format medan i stora badrum kan man använda både stora och små format eller flera olika storlekar som passar ihop. Förutom att det ska se vackert ut så ska det vara lätt att rengöra samtidigt som det ska vara ett ställe där man trivs.